Met het gestaag groeiende aandeel aan hernieuwbare energie in de energievoorziening worden energieopslagsystemen steeds belangrijker. De komende tien jaar zullen energieopslagsystemen die nu nog niet wijd verspreid zijn uitgroeien een bekend verschijnsel. Onderwerpen als elektromobiliteit vereisen een voortdurende verdere ontwikkeling van duurzame opslagtechnieken. Daarom werken veel productiebedrijven al met energieopslagsystemen, bijvoorbeeld om een onderbrekingsvrije voeding (UPS) voor gevoelige processen te waarborgen. Ook de integratie van hernieuwbare energie en de volatiele opwekking daarvan creëert extra toepassingsmogelijkheden.
Verbonden en efficiënte energieopslag
In de toekomst zullen energieopslagsystemen niet alleen maar een opslagfunctie hebben. Ze zullen ook een belangrijke rol gaan spelen in intelligente netwerken met decentrale systemen voor energieopwekking. Alleen als fotovoltaïsche systemen, windturbines, micro-WKK-systemen en andere energieproducenten en -verbruikers digitaal met elkaar worden verbonden en aangestuurd, kunnen het energieverbruik en de energieproductie in huishoudens, commerciële bedrijven en de industrie met elkaar in evenwicht worden gebracht. Om de energievoorziening van de toekomst te realiseren, zijn moderne informatie- en communicatietechnieken en energieopslagsystemen van essentieel belang. De moderne gebouwentechniek biedt een aantal opties om de energie-efficiëntie te optimaliseren.
Als gevolg van de groeiende vraag worden energieopslagsystemen die op een accu werken steeds aantrekkelijker. Door dergelijke opslagunits kunnen de totale energiekosten in productiebedrijven worden verlaagd, bijvoorbeeld door piekbelastingen te vermijden. Om te zorgen dat een energieopslagsysteem betrouwbaar en efficiënt functioneert moeten veel componenten optimaal samenwerken. Zoals bijvoorbeeld de accucellen, de energieverdeling, de klimatisering en zelfs de bewaking van het hele systeem. Het gebruik van energieopslagsystemen stelt hoge eisen aan de kasten waarin zij worden geïnstalleerd. Daarom is er vraag naar oplossingen die aspecten als de maximaal mogelijke veiligheid, eenvoudige handling en aantrekkelijk design optimaal combineren.
Optimale energie-efficiëntie met Rittal Home4Energy
Rittal biedt voor elke opslagtoepassing de perfecte systeemoplossing en ontwerpt samen met partners en klanten centrale infrastructuurelementen met de benodigde, systeemgeteste componenten. Rittal Home4Energy is een modulair systeem dat alles omvat van behuizings-, rack- en containeroplossingen tot stroomverdelings- en klimaattechniek, planningsservices, projectmanagement en softwaretools. Naast behuizingssystemen en containers voor accu's biedt Rittal ook kant-en-klare oplossingen voor energieopslag, zoals stroomverdelingscomponenten, systeemtoebehoren en een compleet assortiment voor klimaatregeling en bewaking.