Rittal Software & Service bij Siemens: Perfecte fabricage van unieke kastsystemen

Waarderen in het bijzonder het systeemdenken en de software-ondersteuning van Rittal: Hans-Peter Kasparick en Olaf Günther van Siemens WKC

De meeste van de vele kastsystemen, die per jaar de Siemens-fabriek voor combinatietechniek (WKC) in Chemnitz verlaten, worden in kleine aantallen geproduceerd. Des te belangrijker zijn uiterst efficiënte, strak georganiseerde engineerings- en fabricageprocessen. Want alleen zo kunnen leveringsbetrouwbaarheid en hoge kwaliteit worden gegarandeerd. Dit lukt Siemens al 18 jaar met de systeemoplossingen van Rittal: beginnend met het modulaire kastsysteem TS 8 via koel- en stroomverdelingscomponenten tot aan innovatieve 3D-ontwikkelingstools.

Siemens WKC ontwikkelt en fabriceert als speciaalleverancier hoogkwalitatieve kastsystemen overwegend voor leveranciers van productie- en gereedschapsmachines en ook transportsystemen. Ondanks de individuele opdrachtverwerking heeft de onderneming in de concurrentiestrijd als doel korte leveringstermijnen en compromisloze kwaliteitsnormen. Daarvoor echter moeten de doorlooptijden worden geminimaliseerd en alle processen optimaal op elkaar aansluiten. Daarom werkt Siemens WKC in alle ontwikkelings- en fabricagefasen met de eenduidige systeemoplossingen van Rittal.

Al bij de 3D-modelling gebruikt Siemens WKC de Rittal-componentenbibliotheek RiCAD-3D, de kastconfiguratie wordt met Eplan Cabinet uitgevoerd. Ook geïntegreerd is het klimatiseringberekeningstool Therm van Rittal voor het bepalen van de koelbehoefte. Door computer-aided engineering kan zo de constructie van de kast vooraf worden gesimuleerd en getest; daardoor bespaart Siemens ontwikkelingskosten, worden de leveringstijden korter en wordt genormeerde inbouw van de componenten gewaarborgd.

Aansluitend volgt de mechanische bewerking. De TS 8-kastsystemen worden just-in-time door het Verkoop- en logistieke centrum van Rittal in Gera geleverd, eventueel mechanisch voorbewerkt. Tenslotte worden met de Routing-module van Eplan kabelsets voorbereid; dat bespaart bij de uiteindelijke montage duidelijk tijd.

Dipl.-Ing. Hans-Peter Kasparick, manager Process Engineering en Systems Engineering, Siemens WKC: „Een belangrijke reden waarom wij voor Rittal kiezen, is de beschikbaarheid van 3D-gegevens en de eenduidigheid van het TS 8-kastsysteem, de mogelijkheden voor afkoeling via de koelaggregaattechniek en de softwaretools zoals Rittal Therm.“