Rittal opent Lefdal Mine Datacenter

2017-06-20. Het meest kostenefficiënte, veilige, flexibele en milieuvriendelijke datacenter in Europa zijn: dat is het doel van het Lefdal Mine Datacenter (LMD) in Noorwegen. Op 10 mei 2017 werd de site officieel geopend. Daarmee werd de eerste bouwfase afgerond en is nu reeds een koelcapaciteit van 45 Megawatt gebruiksklaar.

De installatie in de voormalige mijn zet nieuwe maatstaven voor de datacenterbranche. Een grote ruimte gelinkt aan een modulair design maakt een snelle marktintroductie mogelijk. Daarnaast leidt de combinatie van goedkope en hernieuwbare energie tot een voorspelbare én lage kost voor klanten. Als strategische en technologische partner biedt Rittal vooraf geconfigureerde, modulaire en schaalbare infrastructuur aan voor dit unieke project.

Ter gelegenheid van de opening verwoordde Dr. Karl-Ulrich Köhler, CEO Rittal International, het als volgt: “De huidige digitale transformatie zal ongetwijfeld leiden tot een grotere vraag naar datacentercapaciteit en bijgevolg ook tot een efficiëntere industrialisering van de infrastructuur en dienstverlening van datacenters - ook wel ‘intelligente standaardisatie’ genoemd. Het is precies die hoge efficiëntie en standaardisatie die in het DNA van Rittal zitten.”

Troeven

Het Lefdal Mine Datacenter speelt zijn vier belangrijkste troeven ten volle uit.

Duurzaam - Het 120 000 m² grote datacenter wordt uitsluitend aangedreven met hernieuwbare energie. Bovendien gebeurt de koeling met water uit de nabijgelegen fjord. De energiekosten zijn bijgevolg ook laag en het totale systeem bereikt een PUE (Power Usage Effectiveniss) van minder dan 1.15.

Flexibele, schaalbare oplossingen – De flexibiliteit van het LMD is uniek: de grote ruimte en capaciteit, 16 meter hoge hallen en de beschikbare logistiek laten verschillende kostenefficiënte én schaalbare oplossingen toe. Het datacenter heeft een potentieel van 120 000 m² en meer dan 200 Megawatt aan IT-capaciteit, die ter beschikking wordt gesteld in een containeroplossing of traditioneel als Whitespace. Zo kunnen klanten werken met een model dat toe- of afneemt naargelang hun vereisten, zonder het risico om te moeten betalen voor onbenutte capaciteit. ‘Pay as you grow’ wordt hier echt in de praktijk toegepast.

Kostenefficiënte en snelle marktintroductie – Omdat de vierde industriële revolutie flexibele IT-resources vereist, maken datacenters en containers van Rittal een flexibele implementatie van schaalbare IT-infrastructuren mogelijk in amper zes weken. “Het Lefdal Mine Datacenter project toont bijzonder goed aan hoe eenvoudig het kan zijn om een veilig, efficiënt en rendabel datacenter te bouwen op een korte termijn. De oplossing met een hoge mate van standaardisatie en een unieke ligging zorgt voor een uitstekende TCO analyse”, verklaart Dr. Karl-Ulrich Köhler.

Maximale veiligheid – Met sterke bergwanden die een natuurlijke bescherming bieden tegen elektromagnetische impulsen (EMP), is het LMD één van de veiligste datacenters in Europa. De locatie is slechts via twee ingangen toegankelijk en speciaal opgeleide medewerkers zorgen voor 24/7 bewaking. De hoge mate aan beveiliging en toegangscontrole beantwoordt aan alle vereisten van de Tier III norm.