19 mai 2021

Nieuwe oplossing voor bedieningsbehuizingen en draagarmsystemen

LED-signaalzuilen voor meer zekerheid

De bedrijfstoestanden van machines en installaties moeten snel en duidelijk herkenbaar zijn. Signalen helpen bijvoorbeeld om onmiddellijk te kunnen reageren op storingen. Voorwaarde: ze moeten ook onder zware industriële omstandigheden betrouwbaar functioneren en onderhoudsvrij zijn. De nieuwe signaalzuilen van Rittal zorgen daarvoor. Met beschermklasse IP 65 en de onderhoudsvrije LED-techniek zijn ze ook geschikt voor toepassing in stoffige en vochtige industriële omgevingen.

Flexible signals: The new Rittal LED signal pillar system can be mounted on walls, floors or poles, as well as on Rittal support arm systems with the help of adapters. It can even be used in demand-ing industrial environments thanks to the high IP 65 protection category.

Het productassortiment van de Rittal-signaalzuilen bestaat uit een direct aan te sluiten en een modulair systeem. Bij het direct aan te sluiten systeem gaat het om complete LED-signaalzuilen die met de drie standaard signaalkleuren groen, geel en rood worden geleverd. Machine- en installatiebouwers kunnen de signaalzuilen direct installeren en snel in gebruik nemen.

Het modulaire systeem biedt daarentegen meer flexibiliteit. Dit systeem is naar wens samen te stellen met diverse optische signalen, zoals continu oplichtend licht, knipperlicht of flitslicht. Daarbij is er keuze uit maximaal vijf kleuren. De optische signalen functioneren met moderne LED-techniek die met wel 100.000 bedrijfsuren praktisch onderhoudsvrij is en voor een lange levensduur zorgt. Ook diverse akoestische signalen behoren tot de mogelijkheden, zoals continue of pulserende tonen. Als alternatief is er ook een variant met instelbare tonen en volumes leverbaar.

Eenvoudige installatie

Het samenstellen van een individuele signaalzuil is heel eenvoudig: de basis is het aansluitelement, waarin de elektrische aansluitingen snel met behulp van veerdrukklemmen zijn te realiseren. De diverse optische signaalelementen zijn vervolgens met een bajonetsluiting in een handomdraai te bevestigen. Daarbij wordt meteen het elektrische contact tot stand gebracht. Het aansluitelement wordt daarna afgedekt met een akoestisch signaalelement of een deksel.

Hoge beschermklasse

De voeding kan naar keuze met AC/DC 24 V of 230 V plaatsvinden. Daarnaast zorgen push-in-aansluitklemmen voor een eenvoudige aansluittechniek. Dankzij de hoge beschermklasse van IP 65 is de elektronica van het signaalzuilsysteem ook voorbereid voor toepassing in ruwe industriële omgevingen.

Omvangrijke toebehoren

Om de signaalzuilen aan de machine of installatie te bevestigen zijn er verschillende montage-elementen leverbaar. Deze zijn beschikbaar voor wand- of vloermontage en buismontage, maar met behulp van een adapter ook voor Rittal-draagarmsystemen. Ook is een acrylglazen coderingsbord verkrijgbaar waarop teksten voor de maximaal vijf verschillende signaallampen zijn aan te brengen.