B. Braun

Een computerruimte die voldoet aan eisen van Industrie 4.0 in een handomdraai

De IT-experts bij B. Braun, één van 's werelds toonaangevende fabrikanten van medische technologie en farmaceutische producten, stonden voor een behoorlijke uitdaging: een nieuwe, ultramoderne productiefaciliteit vereiste een snelle uitbreiding van de IT-infrastructuur. Dit moest snel en veilig, zonder grote verbouwingen of aanpassing van ruimten zijn te realiseren. In de aanloop naar het project werd beslist waar de benodigde IT-systemen moesten komen. Uiteindelijk besloten de verantwoordelijken de IT in de vestiging in Glandorf uit te breiden.

Met het Micro Data Center van Rittal hebben wij een oplossing gevonden, waarmee wij zonder gecompliceerde verbouwingen een betrouwbare en redundante computerruimte kunnen realiseren.
Werner Mielenbrink, hoofd Mediavoorziening bij B. Braun

Uiterst beschikbaar, compact en betrouwbaar

De IT-experts bij B. Braun hebben intensief nagedacht over de vraag hoe zij hun IT-landschap kunnen uitbreiden en tegelijk bedrijfszeker kunnen vormgeven. Op het niveau van de IT-componenten zou een grotere virtualisatie moeten bijdragen aan het consolideren van toepassingen en systemen. Dit zou dan tot een flexibeler gebruik van IT-middelen kunnen leiden. Voor de server moest een geschikte locatie worden gevonden. Deze locatie moest beveiligd zijn tegen toegang door onbevoegden en een hoge beschikbaarheid waarborgen.

De IT-infrastructuur heeft ongeveer een half dozijn serverracks nodig. Het vloeroppervlak van de technische IT-ruimte was voorheen uitgerust zonder de infrastructuur die voor een computerruimte nodig is. Oorspronkelijk zouden er eenvoudige serverracks voor de uitbreiding van de IT-infrastructuur worden gebruikt. Met deze serverracks kon echter onvoldoende fysieke bescherming van de IT-installatie worden gerealiseerd.

De oplossing: De Rittal Micro Data Center

De oplossing kwam uiteindelijk van Rittal met het Micro Data Center, een datasafe voor IT-systemen. Hiermee ontstaat op rackniveau een speciaal beveiligde omgeving voor de werking van bedrijfskritische IT-systemen. Voor een geautomatiseerde productie volgens Industrie 4.0 levert de oplossing de benodigde bedrijfszekerheid en modulariteit.

Het Micro Data Center is in diverse veiligheidsklassen verkrijgbaar. IT-componenten zoals servers, opslag of netwerken worden bediend in een beveiligingsruimte tot weerstandsklasse 4. Afhankelijk van de individuele wensen is de oplossing uit te breiden tot een compacte computerruimte. Voor de locatie Glandorf koos B. Braun uiteindelijk voor twee installaties op basis van het Micro Data Center. Een aaneenschakeling van 3 of 4 modulen bevat steeds een complete en redundante IT-omgeving. Deze omgeving bestaat uit drie of vier IT-racks inclusief koeling, stroomverdeling, monitoring en brandbeveiliging. De koeling van de serverracks vindt plaats via het geïntegreerde split-koelmoduul LCU DX (Liquid Cooling Unit) van Rittal.

Centraal bewaakt

Voor de bewaking van het complete systeem kiest B. Braun voor de monitoring-oplossing CMC III van Rittal. Met deze toepassing zijn belangrijke parameters rondom de IT centraal te bewaken. Bij B. Braun bewaakt het systeem niet alleen de deurcontacten van de IT-racks en de UPS, maar ook de temperatuur en luchtvochtigheid in het Micro Data Center. De eveneens geïntegreerde brandmeld- en blusinstallatie DET-AC herkent zelfs de kleinste rookdeeltjes in de lucht en activeert een vooralarm. Technici die op de locatie zijn kunnen dan op tijd reageren, voordat er brand ontstaat. Bij een eventuele brand laat de DET-AC het blusgas Novec 1230 in het IT-rack stromen. Dit gas beschadigt de IT-componenten niet.

Overzicht

Project
B. Braun
Plaats
Glandorf, Duitsland
Branche
IT-infrastructure
Uitdaging

Opbouw van een bedrijfszekere IT-infrastructuur voor een nieuwe ultramoderne productiefaciliteit bij de vestiging in Glandorf

Snel beschikbare IT-infrastructuur, zonder extra aanpassingen van de ruimten

Hoge beschikbaarheid, virtualisatie, modulariteit en flexibele inzet van IT-resources

Toegangsbeveiliging

Oplossing

Aaneenschakeling van 3 of 4 modulen van het Rittal Micro Data Center

Split-koelmoduul LCU DX voor een energie-efficiënte koeling

Bewakingssysteem CMC voor het bewaken van de IT-infrastructuur

Rittal DET-AC XL-branddetectiesysteem herkent zelfs de kleinste rookdeeltjes, blus- en bewakingssysteem