Ford Werke

Service- en efficiëntie-check van koelaggregaten toont besparingsmogelijkheden aan

Bij de Keulse motorfabrikant Ford kwamen binnen een jaar meerdere installaties stil te liggen als gevolg van defecte koelaggregaten. Daarom nam Ford het aanbod van Rittal om een fabrikantonafhankelijke inventarisatie van alle koelaggregaten uit te voeren, en parallel daaraan mogelijke energiebesparingen in kaart te brengen, met beide handen aan. De analyse die de servicespecialisten van Rittal maakten, toonde aan dat reparatie of vervanging bij elf procent van de geïnstalleerde koelaggregaten dringend noodzakelijk was. Daarnaast bracht Rittal uitgebreid de energie-efficiëntie in kaart. Hieruit bleek dat er binnen 10 jaar een besparing tot wel een half miljoen euro mogelijk was. En dat de terugverdientijd van de investering in nieuwe koelaggregaten slechts 2,4 jaar zou bedragen.

De check van Rittal toonde een aanzienlijk besparingspotentieel voor onze fabriek aan.
Helmar Bencker, manager Plant Engineering & Environment bij Ford in Keulen

Meer dan 220 koelaggregaten van diverse fabrikanten op de testbank

De technici van Rittal inspecteerden de onderhoudstoestand van meer dan 220 koelaggregaten in de Keulse Ford-fabriek. Zowel van de koelmodulen van Rittal als die van andere fabrikanten. Daarbij werden de componenten gecontroleerd op verontreiniging, beschadiging en lagergeluiden. Vervolgens stelden ze een onderhouds-checklist op en deden ze voorstellen voor verbetering. De analyse toonde aan dat van de meer dan 220 geïnstalleerde koelaggregaten er 25 defect waren en dat reparatie of zelfs vervanging noodzakelijk was. Bij het merendeel van deze aggregaten ging het om producten van andere fabrikanten met een gemiddelde ouderdom van slechts vijf jaar.

Praktijktest met Rittal Blue e+ koelaggregaat overtuigt

Parallel aan de servicecheck bouwde het team van Rittal in de fabriek een praktijkgerichte testopstelling. Met ingang van juli 2016 werd het 2,6 kilowatt Rittal Blue e+ koelaggregaat vergeleken met een 2,5 kilowatt koelaggregaat van een andere fabrikant. Het resultaat liet bij toepassing van het Blue e+ koelaggregaat een energiebesparing zien van 88,9 procent in vergelijking met het product van de andere fabrikant.

Resultaten maken indruk op de onderhoudsmanager van de fabriek

Rittal stelde aan de hand van de verkregen data een uitgebreide efficiëntieberekening op voor de Ford-fabriek in Keulen. Door 150 koelaggregaten te vervangen door Rittal Blue e en Blue e+ was in Keulen bij een gebruiksduur van tien jaar een besparing van 552.000 euro en 276,3 ton CO2 te realiseren. Na aftrek van het investeringsbedrag bleek de terugverdientijd slechts 2,42 jaar te bedragen. Dit was beduidend korter dan de geëiste 3,5 jaar.

De efficiënte producten van Rittal en de adviesservice hebben eraan bijgedragen dat Rittal zeker in de picture zal blijven voor de levering van andere koelaggregaten. En dat is een enorme opsteker voor het serviceteam van Rittal en hun nieuwe adviesservice.

Overzicht

Project
Ford Werke
Plaats
Keulen, Duitsland
Branche
Automotive-Industry
Uitdaging
  • Reducering van het energieverbruik
  •  
  • Bedrijfszekerheid van de koelaggregaten
Oplossing
  • Rittal-servicecheck bij de koelaggregaten in de fabriek
  •  
  • Vervanging van 150 koelaggregaten door Rittal Blue e+ en Rittal Blue e
  •  
  • Tot wel 88,9 % lager energieverbruik
  •  
  • 276,3 ton minder CO₂-uitstoot