Ingela GmbH

Eerst een verlengstuk van de werkbank – nu een professionele dienstverlener

Ingela GmbH uit Bisingen heeft de (verdere) ontwikkeling van pure kastenbouwer naar dienstverlener op het gebied van engineering voor de machinebouw gerealiseerd met Eplan. Na de installatie van de eerste Eplan-werkplek in 2013 volgt het bedrijf een duidelijk pad. “We willen het potentieel van de automatisering volledig benutten”, verklaart Ingo Straub, managing partner. Daarmee werd de basis gelegd voor verdere automatiseringsstappen. Tijdens de tweede stap voerde Ingela Eplan Pro Panel voor de 3D-kastopbouw en -routing in. Als specialist voor het confectioneren en bedrukken van draden was het bedrijf daarmee een kernactiviteit rijker. In 2015 volgde de aanschaf van een Perforex bewerkingsmachine van Rittal Automation Systems. Hiermee was de mechanische bewerking van kasten en de koppeling van de machine aan Eplan een feit.

Dankzij Eplan Platform zijn wij in staat individueel te plannen, oplossingsvoorstellen te maken en zeer efficiënt te produceren.
Ingo Straub, managing partner, Ingela GmbH

Snellere mechanische bewerking

Deze integratiestap verkortte de doorlooptijd in de productie meteen al aanzienlijk. De procedure werkt bijzonder goed in combinatie met de Rittal-kasten die Ingela in principe gebruikt als de voorkeur van de klant niet ergens anders naar uitgaat. Dat geldt ook voor de berekening van de klimatiseringsbehoefte. Omdat het vermogensverlies voor elk artikel dat in Eplan is opgenomen is te specificeren, is het zeer eenvoudig om het optimaal gedimensioneerde koelmoduul (ook uit het Rittal-assortiment) te bepalen.

Ingela streeft ernaar altijd de nieuwste componenten en functies voor de engineering te gebruiken en maakt vaak gebruik van het Eplan Data Portal bij het selecteren van artikelen. Ingo Straub: “Het portal is de afgelopen drie jaar aanzienlijk gegroeid. Het is goed gevuld, de fabrikanten leveren 3D-macro's aan en er kan zeer gericht naar artikelen en oplossingen worden gezocht.”

De aanpak van Ingela als dienstverlener op het gebied van engineering wordt duidelijk door het volgende voorbeeld. Een fabrikant van machines voor de productie van gevlochten metaaldraad kocht zijn kasten voorheen in de Verenigde Staten en was nu op zoek naar een Europese leverancier en parallel daaraan naar een nieuw besturingsconcept. De hoofdaandrijvingen werden aangestuurd via vier frequentieomvormers met controller en een centrale PLC. Dat leidde tot trillingen en fouten. Ingela stelde voor om servo-aandrijvingen met ascontrole te gebruiken en heeft het concept als test uitgewerkt. De klant was verrast. De aandrijvingen waren met de hoogste nauwkeurigheid aan te sturen en er waren geen trillingen meer. Dit zijn precies het soort taken waar Ingela de afgelopen vijf jaar aan heeft gewerkt en waar zij de Eplan-software intensief en consistent voor gebruiken.

Werkverdeling tussen mecaniciens en elektriciens

Een ander voordeel van de consistente en geautomatiseerde processen is opmerkelijk, omdat het tekort aan geschoolde arbeidskrachten niet alleen in het Zollernalb-district zeer actueel is. Het mechanische deel van de productie, bijvoorbeeld de voormontage van kasten met lastscheidingsschakelaar, handgreep, as, omegaprofielen, de kabelgoten, aarding en displays wordt vooraf door de monteurs van Ingela uitgevoerd. De gekwalificeerde elektriciens kunnen zich dan concentreren op het elektrische deel van de kastmontage en de bedrading. Ook dat resulteert in kortere doorlooptijden.

Het bedrijf is in slechts vijf jaar gegroeid van 10 naar 30 medewerkers en heeft het aantal vaste klanten uitgebreid van 8 naar meer dan 30. De belangrijkste reden voor deze stijging is de omschakeling van kastenbouwer naar dienstverlener op het gebied van engineering. En Eplan Platform heeft hiervoor een belangrijke voorwaarde gecreëerd.