Nestlé Zwitserland

Energie-efficiëntie voor gebrande koffie

De toegang tot het hart van Nestlé’s koffie-research in Orbe, Zwitserland, lijkt op een uitnodiging in een labyrint. In de vrij kleine productiehal van het Nestlé Production Technology Center (PTC) zijn talloze kabels, leidingen, machines en bedieningspanelen geïnstalleerd. In deze testfabriek werkten de ontwikkelaars aan de details van Nespresso-capsules voordat deze voor het eerst werden geproduceerd. Ook het vriesdroogproces voor gebrande koffie wordt in deze hal al tientallen jaren geoptimaliseerd. In het gehele concern gelden de succesvolle productinnovaties van het PTC als benchmark bij de toepassing van nieuwe productietechnieken. Het PTC vertrouwt hierbij op de deskundigheid van talrijke partners. Daarom waren de ontwikkelaars bereid een vergelijkende test uit te voeren om de hogere energie-efficiëntie van Rittal Blue e+ aan te tonen in vergelijking met een standaard koelaggregaat.

Wij zijn altijd gemotiveerd om te kijken of we innovaties op de markt kunnen brengen.
Philippe Demarque, projectmanager, Nestlé PTC Orbe
In de voedingsmiddelenindustrie is er niet alleen behoefte aan proceswarmte, maar ook aan een zo constant en energie-efficiënt mogelijke koeling.

Focus op energie besparen bij de koeling

In de voedingsmiddelenindustrie is niet alleen proceswarmte nodig, maar ook constante koeling. En het liefst zo energie-efficiënt mogelijk. Want de gekoelde opslag of het snel invriezen van levensmiddelen vergt veel energie. Net als de koeling van elektrische besturingen. Om een constante temperatuur in een kast te waarborgen moet er continu warmte worden afgevoerd. Nestlé Zwitserland zet zich in voor productiemethoden waarbij efficiënt gebruik wordt gemaakt van resources. Het bedrijf is hiervoor concrete verplichtingen aangegaan om zijn ecologische footprint voortdurend te verbeteren (bijv. CO2-uitstoot, waterverbruik).

Rittal benaderde Nestlé PTC met het voorstel om een vergelijkende test uit te voeren tussen een conventioneel Blue e koelaggregaat en een koelaggregaat van de nieuwste Blue e+ generatie. De aggregaten zijn gemonteerd op twee identieke Rittal-kasten die al in de fabriek van de klant in gebruik waren. Rittal stelt gedurende de testperiode van een jaar niet alleen het nieuwe koelmoduul ter beschikking, maar ook de protocollen en apparaten voor de meting. Het is nu al duidelijk dat het Rittal Blue e+ principe een aanzienlijk energie-efficiëntere koeling realiseert. Op basis van de resultaten tot dusver is de verwachting dat het stroomverbruik tijdens de testfase ongeveer 72 % lager uit zal vallen dan bij het oudere standaard Blue e koelaggregaat.

Actief en passief koelen

De nieuwste generatie Blue e+ koelaggregaten voor wandmontage tilt de koeling van kasten naar een hoger niveau. Het is Rittal gelukt om twee technologieën voor de overdracht van warmte in een apparaat te combineren. Ten eerste zorgt een toerentalgeregelde compressor voor een optimaal koelvermogen. Ten tweede is een zogenaamde “heatpipe” ingebouwd. Deze is gevuld met een koudemiddel dat het volume zowel in vloeibare als gasvormige toestand behoudt. De in de kast aanwezige warmte wordt via de verdamper van de heatpipe aan de vloeistof overgedragen die daardoor direct verdampt. Hierdoor daalt de druk in de heatpipe, zodat het gasvormige koudemiddel opstijgt naar het bovenste deel van de condensor. De eerder opgenomen warmte wordt daar aan de omgevingslucht afgegeven, waarna het koudemiddel weer van de gasvormige toestand naar vloeibaar verandert. Het nu vloeibare koudemiddel stroomt door de zwaartekracht terug naar de verdamper en zo begint de circulatie weer van voren af aan. Maar dit principe werkt alleen als de temperatuur buiten de kast lager is dan erin. Met de heatpipe is de koeling in feite gratis, zonder externe hulpmiddelen.

Bedrijfszekerheid

Drie regelmodi zorgen voor een constante temperatuur in de kast: heat pipe, hybride (heat pipe en compressor) en koudemiddelcirculatie (als de buitentemperatuur hoger is dan de binnentemperatuur in de kast). Bovendien beschikt het koelaggregaat over digitale interfaces. Data zijn direct uit te lezen en storingsmeldingen kunnen bijvoorbeeld naar een smartphone worden doorgestuurd. Het innovatieve Blue+ principe realiseert een enorme vooruitgang in de koeltechniek.

Overzicht

Project
Nestlé Research Center
Plaats
Orbe, Zwitserland
Branche
Food-and-Beverage-Industry
Uitdaging

Hogere energie-efficiëntie bij de koeling

Gereduceerde CO₂-uitstoot en lager stroomverbruik

Oplossing

Vergelijking tussen Rittal Blue e koelaggregaat en de nieuwste generatie Blue e+/p>

Stroomverbruik naar schatting 72 % lager