RiNano

Innovatieve oppervlaktebescherming

De natuur is ons voorbeeld (lotuseffect)

In Azië staat de lotusplant als religieus symbool voor zuiverheid. De bladeren zijn waterafstotend waardoor er geen stof aan blijft plakken. Ook hier is dit de “schuld” van nanodeeltjes: de microscopisch kleine bultjes stoten water af. De nanotechniek transformeert dit in een zelfreinigende keramische coating. Materialen die van een dergelijke nanocoating zijn voorzien, hebben bijzondere eigenschappen. Voor de vervaardiging van krasvaste brillenglazen worden er bijvoorbeeld nanodeeltjes opgebracht. Deze glazen kunnen zelfs met staalwol worden gepoetst zonder ook maar één krasje te vertonen. Daarbij zijn de deeltjes zo klein dat ze het licht niet breken of afbuigen, maar ongehinderd doorlaten.

Hoe dat werkt?

De nanoverzegeling bestaat uit nanodeeltjes met componenten die stevig aan het oppervlak hechten en andere componenten die het gewenste effect creëren. Tijdens het aanbrengen ordenen deze deeltjes zich op intelligente wijze. De bindende componenten migreren naar het oppervlak, de niet-hechtende componenten oriënteren zich op de omgevingslucht. Door dit “zelforganiserende vermogen” wordt er een ultradunne, glasachtige laag gevormd die een homogene verbinding met het oppervlak aangaat. Dit garandeert een extreme duurzaamheid. Het beschermt de oppervlakken ook tegen agressieve omgevingsinvloeden. Dit nanocoating-principe wordt ook bij de kast-koelaggregaten van Rittal (condensoroppervlak) toegepast.

Nanotechniek – van visie tot product

De nanotechniek wordt standaard toegepast bij kast-koelaggregaten. Bij de condensor van de TopTherm-koelaggregaten wordt een nanocoating aangebracht. Deze bestaat uit nanodeeltjes van keramiek die de condensor voorzien van een vuilafstotende laag. De poriën worden duurzaam verzegeld. Daardoor kunnen externe stoffen zich niet hechten en blijven de oppervlakte-eigenschappen behouden. In “vieze” omgevingen verlengt dit de onderhoudsintervallen aanzienlijk. De innovatieve voorbehandeling met nanotechniek biedt voordelen die letterlijk gezien mogen worden.

Nanotechniek bij de voorbehandeling van coatings

Als een van de meest toonaangevende fabrikanten van kasten en behuizingen past Rittal nu wereldwijd een voorbehandelingstechniek toe die tot in de kleinste details een optimale oppervlaktebescherming biedt: de nanotechniek De innovatieve voorbehandeling met nanotechniek biedt voordelen die letterlijk gezien mogen worden:

Hogere kwaliteit

Aanzienlijk verbeterde bescherming tegen corrosie dankzij een gesloten, anorganische laag van hoge dichtheid met ingesloten nanodeeltjes.
Optimale hechting van de lak door vergroting van het oppervlak.

Minder schadelijk voor het milieu

Vrij van fosfaten, oplosmiddelen en giftige zware metalen.
Lager energieverbruik omdat bij het opbrengen geen verhitting nodig is.

Langere levensduur

Langdurig beter beschermde apparaten.
Aanzienlijk minder onderhoud.

Het opbrengen van de nanokeramische oppervlaktelaag op onze producten komt in de plaats van de gebruikelijke ijzerfosfatering.

Als echte innovatie in de oppervlaktetechniek is dit een perfecte voorbehandeling voor oppervlakken van staal, zink en aluminium. Deze techniek zorgt voor een uiterst gelijkmatige laag met een aanzienlijk verbeterde corrosiebescherming van gelakte oppervlakken.