11 feb. 2020

Innovation Champions Award 2020

Friedhelm Loh Group wint met ONCITE de innovatieprijs

De Friedhelm Loh Group heeft de eerste plaats behaald bij de “Innovation Champions Award 2020”. De bekroonde ONCITE-oplossing is de eerste realtime, datasoevereine en op AI gebaseerde edge-cloud-computerruimte voor de toekomstige verwerking van industriële productiegegevens. Met deze prijs bekronen WirtschaftsWoche, de Universiteit van St. Gallen en de Academy of German World Market Leaders (ADWM) de meest innovatieve ondernemingen in Duitsland.


De innovatieprijs voor ONCITE werd op 29 januari uitgereikt tijdens de “Top van wereldmarktleiders 2020” in Schwäbisch Hall. Aanwezig waren hooggeplaatste vertegenwoordigers uit zowel de politiek als het bedrijfsleven. De “All in One Edge”-oplossing ontving de eerste prijs als “baken voor de Duitse industrie” in de categorie technologische innovatie. „Wij zijn enorm trots dat onze ontwikkeling erkenning heeft gekregen in zo'n prestigieuze omgeving”, zegt Dr. Sebastian Ritz, managing director bij German Edge Cloud. “De stem van de jury bevestigt de feedback van onze klanten. Digitale optimalisatie van de productie, het creëren van waarde met gegevens uit de productie en de bescherming van kennis door datasoevereiniteit zijn urgente vraagstukken voor de gehele Duitse industrie.”


Top voor Innovatiekracht


Met ongeveer 500 deelnemers is de “Top van wereldmarktleiders”, onder auspiciën van Peter Altmaier, de Duitse minister van Economische Zaken, een van de grootste bijeenkomsten van huidige en potentiële wereldmarktleiders en politieke besluitvormers in Duitsland. De top richt zich op ondernemingen die met hun innovatiekracht de toekomst van kleine en middelgrote Duits bedrijven veiligstellen.


De jury van de prijs bestaat uit deskundigen uit het bedrijfsleven. Zoals Beat Balzli, hoofdredacteur van WirtschaftsWoche, Dr. Walter Döring, de voormalige minister van Economische Zaken van Baden-Württemberg, Prof. Dr. Christoph Müller van de Universiteit St. Gallen en directieleden van bedrijven zoals Schunk, Datev en de Würth Group.


Bekroonde oplossing: digitale waardecreatie met datasoevereiniteit


ONCITE is een turn-key edge-cloud-computerruimte voor realtime en datasoevereine Industrie 4.0-toepassingsscenario's. Het systeem bewaart en verwerkt gegevens vrijwel realtime tijdens de productie (“on premise”). Daarnaast harmoniseert het systeem de gegevens voor analyses op basis van artificial intelligence (AI).


Bedrijven kunnen zo hun productie digitaal optimaliseren met de kortst mogelijke opstarttijd. Ook kunnen ze gegevens gebruiken voor hun waardeketen en ze beschikbaar stellen voor verder gebruik. Daarbij behouden gebruikers de volledige soevereiniteit over hun data en kunnen ze zelf beslissen wie toegang heeft tot welke gegevens en via welke platforms en public clouds zij een verbinding willen met hun partners.


De oplossing werd ontwikkeld door Rittal, iNNOVO Cloud, German Edge Cloud en IoTOS – vier bedrijven van de Friedhelm Loh Group – in nauwe samenwerking met Bosch Connected Industry en Fraunhofer-Gesellschaft.


Van de industrie voor de industrie


Met ONCITE heeft de Friedhelm Loh Group een oplossing gecreëerd “van de Duitse industrie voor de Duitse industrie”. Met deze innovatie geeft de bedrijvengroep ook een impuls aan het grootschalige digitale project Gaia-X. Een initiatief waarmee het Duitse ministerie van Economische Zaken samen met de industrie de internationale concurrentiepositie binnen de Europese Unie wil versterken.


In 1961 startte Rittal met een innovatie op het gebied van kasten en behuizingen. Nu ondersteunt de Friedhelm Loh Group haar klanten op diverse fronten op hun weg naar de digitale toekomst – van de waardeketen in de kastenbouw, hoogwaardige IT-racks en modulaire computerruimten tot edge en hyperscale computing-oplossingen en ONCITE.


”ONCITE is het antwoord op essentiële vragen die vooral productiebedrijven op dit moment bezighouden. Maar ook in andere branches moeten steeds grotere hoeveelheden data veilig worden opgeslagen, geselecteerd en verwerkt. Op een manier die waarde toevoegt – bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of smart living. En dit biedt nieuwe mogelijkheden voor ONCITE en Gaia-X”, licht Dr. Ritz toe.