2 nov. 2020

Rittal digitaal aanwezig op de WindEnergy Hamburg

Meer tempo, lagere kosten

De kostendruk in de windenergiesector is hoog. Fabrikanten van windturbines staan voor enorme uitdagingen en hebben behoefte aan efficiënte oplossingen voor de bouw en exploitatie van de installaties. Op de digitale beurs WindEnergy Hamburg (van 1 tot en met 4 december) laat Rittal zien hoe besturings- en paneelbouwers hun plannings- en productieprocessen aanzienlijk kunnen versnellen en verder kunnen ontwikkelen in de richting van Industrie 4.0. Zo kunnen zij de kosten met wel 20 procent verlagen. Tot de highlights behoren systeemoplossingen zoals de nieuwe wand-/vloerkasten AX en compacte behuizingen KX, de VX25-kast en infrastructuuroplossingen voor energieopslagsystemen.

Op het digitale event “WindEnergy Hamburg” presenteert Rittal nieuwe oplossingen en producten voor besturings- en paneelbouwers. Hiermee hebben zij de beschikking over intelligente modulen waarmee ze een end-to-end digitale waardeketen kunnen opbouwen. “Wij leveren aan alle windturbinefabrikanten ter wereld, direct of indirect via de besturings- en paneelbouw. Hierdoor kunnen wij een groot aantal mogelijkheden voor kostenbesparing benutten. Bijvoorbeeld met automatiseringsoplossingen en digitale integratie van processen in de hele waardeketen”, zegt Dr. René Umlauft, managing director Sales bij Rittal.

Consistente gegevens vormen daarbij de sleutel voor succes en helpen om fouten te voorkomen en de productiviteit te verhogen. Centraal hierbij staat de digital twin, die alle processtappen met elkaar verbindt. Van engineering en de mechanische bewerking van kasten of behuizingen tot bekabeling, testen en service. Verdere ondersteuning voor meer efficiëntie wordt niet alleen geboden door configuratietools en systeemtechniek voor behuizingen en kasten. Maar ook met automatiseringsoplossingen, variërend van draadconfectionering, de mechanische bewerking van vlakke delen en complete kasten of behuizingen tot de 24-uurs leveringsservice in Duitsland.

Nieuwe kast-/behuizingstechniek voor Industrie 4.0

Een ander antwoord op de uitdaging van Industrie 4.0 is de presentatie van de nieuwe wand-/vloerkasten AX en compacte behuizingen KX. Om te zorgen dat installatiebouwers nog beter zijn voorbereid op de digitalisering worden de kasten en behuizingen geleverd met digitale apparatuur. Bovendien passen ze perfect in de digitale waardeketen van de besturings- en paneelbouw. Hoogwaardige 3D-gegevens en de configuratietool Rittal Configuration System versnellen het selectie- en planningsproces. Daarnaast zijn er op alle bewerkbare vlakke delen QR-codes aangebracht. Dit zorgt dat de integratie in de productie-workflow soepeler verloopt. Hierdoor is een moderne digitale monitoring mogelijk, van goederenontvangst tot eindoplevering.

Zo presenteert de fabrikant de gloednieuwe AX en KX als tempomakers voor de elektrische uitrusting van windturbines. De wand-/vloerkastsystemen en compacte behuizingen bieden eenvoudigere en snellere montagemogelijkheden en een hogere flexibiliteit en veiligheid. Deuren en vergrendelingssystemen zijn bijvoorbeeld gemakkelijker te monteren. Meestal zelfs zonder gereedschap. Een ander voordeel is de extra ruimte die de AX en KX bieden vergeleken met hun voorgangers. Door geoptimaliseerde uitsparingen en royalere wartelplaten ontstaat er gemiddeld een derde meer ruimte voor de kabeldoorvoer.

Robuuste oplossingen voor onshore- en offshore-toepassingen

Ook voor alle functies in windturbines biedt Rittal een passende behuizingstechniek. Om de gevoelige regeltechniek, onder andere voor het verstellen van de pitch, in de naaf te beschermen biedt de fabrikant gestandaardiseerde, zeer robuuste compacte behuizingen. De behuizingen hebben een grote materiaaldikte met een specifieke torsiestijfheid. Daarnaast zijn ze uitgerust met vergrendelingssystemen, versterkte montageplaten en een veilige beloopbare anti-slip-coating.

Voor het veilig onderbrengen van frequentieomvormers, regel- en veiligheidstechniek in de gondel of mast toont de fabrikant modulaire oplossingen op basis van zijn vloerstaande kasten VX25. Deze kasten voldoen aan de hoge eisen die aan stabiliteit en trillings- en corrosiebestendigheid worden gesteld. Om de vermogenselektronica te beschermen wordt het vloerstaande kastsysteem VX25 standaard geleverd in beschermklasse IP 55, IK10 en Nema 12. Daarnaast beschikt het kastsysteem ook over een UL-toelating. Met Ri4Power biedt Rittal bovendien een modulair systeem voor een normconforme en veilige opbouw van laagspanningsschakelinstallaties.

Infrastructuurnormen voor energieopslagsystemen

Ook infrastructuren voor energieopslagsystemen kunnen met componenten van Rittal worden gebouwd. Het assortiment gestandaardiseerde, op elkaar afgestemde en wereldwijd verkrijgbare, goedgekeurde componenten reikt van afzonderlijke kastsystemen tot complete containeroplossingen. Systeemintegrators en installatiebouwers krijgen zo oplossingen voor mechanica, stroomverdeling en klimaatregeling uit één hand. Ze hoeven alleen hun accumodulen nog maar te integreren.

De hoogbelastbare legborden van het accurack hebben per legbord een draagvermogen van 100 kg en zijn bij elkaar tot wel 1.500 kg te belasten. Door de bouwvorm zijn verschillende accuvormen flexibel in het rack integreren. De contactering vindt daarbij direct via het Rittal-railsysteem plaats. In het dakbereik is voldoende ruimte voor het accumanagement. De behuizingen voor de opslag van energie zijn eenvoudig en op elk moment te koppelen. Dit maakt de opslagruimten volledig schaalbaar.

Tot slot laat Rittal zien hoe de ontwikkeling van IIoT (Industrial Internet of Things) stimuleert met eigen oplossingen en Smart Services. Bijvoorbeeld intelligente koeloplossingen, slimme serviceconcepten, zoals Predictive Maintenance, en IT-infrastructuuroplossingen, zoals edge-computerruimten. Bedrijven verhogen daardoor de betrouwbaarheid van hun systemen, optimaliseren het energieverbruik en geven de digitalisering een boost.