14 jul. 2020

Nieuwe kunststof kasten AX van Rittal

AX-kasten: nu ook geschikt voor Outdoor

Met de ontwikkeling van de nieuwe kunststof kasten AX heeft Rittal het programma wand-/vloerkasten gecompleteerd. Met deze nieuwe kast brengt de fabrikant het beste uit twee werelden samen: de voordelen van een uitgekiende systeemtechniek en die van een extreem robuust materiaal. De kunststof AX-kast beschermt de elektronische apparatuur zelfs in de ruwste omgevingen, zoals bijvoorbeeld in het outdoor-bereik. Daarnaast zorgen nieuwe montagefuncties voor een snelle opbouw en biedt de slimme systeemtechniek meer speelruimte bij de installatie.

Met de nieuwe kunststof AX-kasten neemt Rittal afscheid van de huidige KS-serie en geeft de fabrikant de kunststof kasttechniek volledig opnieuw vorm. De ontwikkeling is gebaseerd op de Rittal-systeemtechniek voor plaatstalen en roestvaststalen kasten. Hierdoor is het productieproces in de besturings- en paneelbouw aanzienlijk te vereenvoudigen en te versnellen. Het is voor het eerst dat kunststof kasten over deze systeemtechniek beschikken. En dat betekent dubbele winst voor installatiebouwers. Er is een kasttechniek ontstaan die maximaal gemak, snelheid en vrijheid bij de vormgeving biedt en daarnaast aan alle eisen op het gebied van maximale veiligheid en robuustheid voldoet.

Of de nieuwe kunststof AX-kasten nu veilig beschermd in fabriekshallen zijn opgesteld of buiten aan weer en wind zijn blootgesteld – ze kunnen alle extremen aan. Specifieke toepassingsgebieden zijn waterzuiveringsinstallaties en fotovoltaïsche systemen, maar ook agressieve omgevingen zoals maritieme toepassingen en algemene Outdoor-toepassingen.

Meer informatie: Kunststof kasten AX

Meer veiligheid

Dankzij de glasvezelversterkte kunststof met een 7-voudig hogere UV-bestendigheid zijn de nieuwe kasten volledig geschikt voor outdoor-toepassingen. Ze beschikken daarvoor over de UL F1-Out-door-Rating (UL 746C). De kast heeft een geïntegreerde beschermingslijst aan de boven- en onderzijde van de deur. Dit maakt een dubbele afdichting van de kast mogelijk. En dat voorkomt niet alleen regeninslag, maar ook het binnendringen van stof. Een ander pluspunt is de klasse II-beveiligingsisolatie tot 1000 V AC. Werknemers worden zo beter beschermd tijdens werkzaamheden in de kast. Deze beveiligingsisolatie blijft, net als de beschermklassen IP 66 resp. NEMA 4X, ook behouden bij het opbouwen van de kast. Dankzij de slimme constructie van de kast is de opbouw van het interieur probleemloos te realiseren. Zonder dat dit de omsloten binnenruimte beïnvloedt. Daarnaast heeft de kast de toelating UL 508A voor de Noord-Amerikaanse markt. Dit betekent dat de kast vlamdovend is overeenkomstig V-0 volgens UL 94.

Meer efficiëntie

Het uitgekiende kastconcept biedt de besturingsbouwer vanaf het begin vele voordelen. Om sneller te kunnen werken zijn er talrijke bevestigingsuitsparingen in de kast aangebracht. Hierdoor zijn systeemtoebehoren zoals chassis en rails snel aan de binnenzijde en achterwand van de kast vast te schroeven. Ook deurschakelaars en deurarreteringen zijn direct in de bevestigingsuitsparingen te monteren. Bovendien is het mogelijk om overal in de kast omegaprofielen in de aanwezige bevestigingsuitsparingen vast te schroeven. De montageplaat is eenvoudig vanaf de voorzijde op de voorgemonteerde bouten te schroeven en via de aanwezige sleutelgatboring zelfs naderhand te aarden. Daarnaast is het mogelijk om ook na het opbouwen van de kast snel en eenvoudig de draairichting van de deur om te wisselen.

De kasten zijn geschikt voor de opname van digitale apparatuur en passen perfect in de digitale waardeketen van de besturings- en paneelbouw. Hoogwaardige 3D-gegevens en de configuratietool Rittal Configuration System versnellen het selectie- en planningsproces. Daarnaast zijn er op alle bewerkbare vlakke delen QR-codes aangebracht. Dit zorgt dat de integratie in de productie-workflow soepeler verloopt. Hierdoor is een moderne digitale monitoring mogelijk, van goederenontvangst tot eindoplevering.

Flexibel

Met de kunststof AX-kasten verandert Rittal voor het eerst een kunststof kast in een systeemkast – met meer speelruimte bij de interieuropbouw. Het is nu mogelijk om chassis en rails met een universele montagebeugel in het 25 mm-raster te monteren. Daarbij maken de talrijke bevestigingsuitsparingen zowel in de kast als aan de binnenzijde van de deur een individuele opbouw mogelijk. Door de deur op te bouwen met toebehoren, zoals bijvoorbeeld montageprofielen, systeemchassis en tekeninghouders beschikken installatiebouwers over een extra montagevlak. De AX is optioneel uit te voeren met een minicomforthandgreep voor alle gangbare binnenwerken en enkele profielcilinders.

Voor een stabiele bevestiging en montage aan een wand of mast zijn in de achterwand van de kast moeren ingeperst. Wandbevestigingsbeugels zijn daarbij met behoud van UL-toelating eenvoudig vanaf de buitenzijde aan de kast te bevestigen. Optioneel is het mogelijk om de kast aan een wand of machine te bevestigen.

Rittal biedt het assortiment kunststof kasten in 14 verschillende varianten aan. Hiervan zijn acht typen uitgerust met ruit en zes zonder ruit.