Schaper besturingstechniek

VX25 in de praktijk

Kabelbevestigingsrails op exact de juiste hoogte in de kast inbouwen – dat klinkt eenvoudig. Toch gebeurde het in het verleden telkens weer dat de rails bij twee naast elkaar geplaatste kasten een rasterboring waren versprongen. Als gevolg daarvan moesten er tijdrovende nabewerkingen plaatsvinden. In de werkplaats van Schaper Steuerungstechnik GmbH in Herford kunnen de werknemers zich deze noodzakelijke nabewerkingen voortaan besparen. Een klein, bijna onopvallend detail bij de nieuwe aanbouwkasten VX25 biedt hier uitkomst. De montagepositie is nauwkeurig te bepalen met het maatraster op de nieuwe profielframes.

Het op tijd produceren van schakelpanelen en het nakomen van de vereiste leveringstermijnen vormt een van de grootste uitdagingen voor de middelgrote paneelbouwer. Om de installaties ondanks de hoge tijdsdruk optimaal te kunnen realiseren zijn ook optimale componenten en systemen van belang. De technici van de paneelbouwer waren daarom best gespannen toen zij de eerste projecten met nieuwe aanbouwkasten VX25 van Rittal uitvoerden. Het gaat tenslotte om grote schakelpanelen met een lengte van 30 tot 40 meter waarmee de nieuwe kast zich tijdens de eerste praktijktest moest bewijzen.

In veel situaties stelt de VX25 ons in staat tijd te besparen, wat ons helpt als wij onder grote tijdsdruk staan.
Nils Mentrup, technisch directeur, Schaper Steuerungstechnik

Minder onderdelen

Bij de VX25-kast van Rittal is alles gericht op een dergelijke verhoging van de efficiëntie – en dat is bij Schaper al snel in de praktijk merkbaar. Zo is bijvoorbeeld het geringere aantal onderdelen een belangrijk voordeel dat direct tot uiting komt in een kleinere voorraad. De werknemers in het centrale magazijn en in de onderdelenmagazijnen voor de afzonderlijke projecten merken dit direct op hun werkplek. Omdat er minder verschillende onderdelen zijn, zijn er ook veel minder verwisselingen.

Minder is ook bij de kleinste onderdelen vaak meer: alle schroeven in het nieuwe systeem hebben de grootte Torx30. De monteur heeft dus automatisch altijd de juiste accuschroevendraaier bij de hand. “Vroeger werkten we altijd met twee accuschroevendraaiers bij de montage, die waren uitgerust met de juiste schroevendraaierbits. Nu hebben we er maar één nodig”, zegt Nils Mentrup, technisch directeur bij Schaper.

Snellere montage

Ook de montage van de VX25 is eenvoudiger en dat levert tijdwinst op. Zo zijn de deuren van de kast eenvoudig te verwijderen. Het lostikken van de scharnierpennen dat voorheen noodzakelijk was, is nu niet meer nodig. Bij Schaper worden de deuren in principe verwijderd voordat met de montage en bedrading wordt begonnen. Dit vergemakkelijkt de werkzaamheden. Vooral wanneer kabels van de ene naar de andere kast moeten worden gelegd. “De besparing bij de demontage en montage kan wel een minuut of meer per kastdeur bedragen”, rekent Mentrup voor. Bij grote installaties loopt dit al snel op tot uren. Ook het feit dat één persoon de kast kan monteren zorgt dat alles sneller verloopt. Een medewerker kan bijvoorbeeld een achterwand zonder hulp van een collega monteren. Hij of zij haakt de achterwand simpelweg vanaf de bovenkant vast en de wand blijft in die positie tot de schroeven zijn vastgedraaid. Al zijn het maar een paar handelingen – de collega kan in die tijd andere taken uitvoeren.