Veilige energieverdeling op olieplatform

"Rittal levert het meest stabiele en flexibele systeem", aldus Thomas Schellhorn, directeur van Promontan GmbH.

De offshore-olieproductie stelt hoge eisen aan de gebruikte equipment. Maximale veiligheid tijdens bedrijf en GL (Germanischer Lloyd)-toelating zijn slechts enkele van de typische eisen. Bijzonder veeleisend zijn de toepassingen, wanneer de olieplatforms, zoals bij Dragon Oil, onbemand moeten werken. Bij de betrouwbare energiehoofdverdeling gebruikt het olieconcern consequent Form 4b. De leverancier van de schakelinstallatie Promontan heeft deze opgave opgelost met het Ri4Power-systeem van Rittal en software-based montagehulp.

De internationaal actieve olie- en gasproducent Dragon Oil plc, Dubai, produceert aardolie en aardgas overwegend in de Kaspische zee voor de kust van Turkmenistan. Voor een nieuw olieplatform zocht de onderneming naar een schakelinstallatieleverancier voor de hoofdenergieverdeling. Dragon Oil kwam uit bij Promontan GmbH uit Werder bij Potsdam. De energievoorziening, die op het olieplatform met dieselgeneratoren plaatsvindt, is redundant met tweemaal 600 Ampère uitgevoerd. Met in totaal twaalf aftakkingsvelden kunnen de verbruikers van de installatie van elektrische energie worden voorzien. Bovendien zijn motorstarters voor aandrijvingen zoals pompen voor zeewater, drinkwater en diesel geïnstalleerd. Andere verbruikers zijn verwarmingen en compressoren voor koelinstallaties.

"Nieuw was voor ons de uitdaging, de schakelinstallatie in Form 4b te bouwen", aldus Thomas Schellhorn, directeur van Promontan GmbH. Bij schakelinstallaties met Form 4b zijn de functieruimten van de verschillende aftakkingen telkens ten opzicht van elkaar afgeschot. Deze constructie heeft als voordeel, dat er duidelijk meer bedrijfs- en persoonlijke veiligheid ontstaat, vooral in geval van storingen. "Het was ons snel duidelijk, dat wij dit met het systeem van Rittal konden uitvoeren", aldus Schellhorn.

Een andere uitdaging waren de kleine beschikbare ruimtes op het olieplatform. De schakelinstallatie moest ca. 50 procent kleiner worden gebouwd dan vergelijkbare installaties. Het project werd uitgevoerd met het Ri4Powerr-systeem van Rittal, dat is gebaseerd op het TS 8-kastsysteem. Daarbij ondersteunde de software "Power Engineering" van Rittal alle fasen van de engineering tot aan de montage en maakte deze ook een genormeerde documentatie van de schakelinstallatie mogelijk.