Winkelmandje

RiNano

Innovatieve oppervlaktebescherming

 • De natuur doet het ons voor (lotuseffect)

  In Azië geldt de lotusbloem als religieus symbool van reinheid. Want vloeistoffen druipen er direct vanaf, geen stofje blijft erop liggen. "Schuld" daarvan zijn nanodeeltjes: Minuscule papillen stoten water af. In de nanotechnologie ontstond hieruit een zelfreinigende keramiek. Materialen, die met nanodeeltjes zijn gecoat, hebben bijzondere eigenschappen: Voor het fabriceren van krasvaste brillenglazen werden nanodeeltjes op het oppervlak opgebracht. Dergelijke glazen kunnen ook met staalwol worden gepoetst, zonder een kras achter te laten. Daarbij zijn de deeltjes zo klein, dat deze licht niet verbuigen of breken, maar ongehinderd doorlaten.

 • Hoe werkt dat?

  De nano-seals bestaan uit nanodeeltjes met componenten, die zich vastzetten op het oppervlak, en met andere componenten, die het gewenste effect bewerkstelligen. Deze deeltjes rangschikken zichzelf intelligent tijdens het opbrengen: de bindende componenten verplaatsen naar het oppervlak, de antihechtcomponenten richten zich naar de lucht. Bij deze "Zelforganisatie" wordt een ultradunne, glasachtige laag gevormd, die met het oppervlak een homogene verbinding aangaat en zo een extreme duurzaamheid garandeert. Dit beschermt het oppervlak ook tegen agressieve omgevingsinvloeden. Dit type nanocoating wordt ook bij de Rittal koelaggregaten voor kastsystemen (condensoroppervlakken) gebruikt.

 • Nanotechnologie – uit de visie ontstond een product

  De nanotechnologie wordt standaard in de klimatiseringsapparaten voor de kastsystemen toegepast. De condensor van de TopTherm-koelaggregaten wordt van een nanolak voorzien. Deze bestaat uit nanodeeltjes van keramiek, die de condensor voorzien van een vuilafstotende laag. Er ontstaat een permanente sealing van de poriën. Daardoor kunnen vreemde stoffen niet hechten en de oppervlakte-eigenschappen blijven behouden. In "vuile" omgevingen kunnen zo de onderhoudsintervallen duidelijk worden verlengd. De innovatieve voorbehandeling met nanotechnologie biedt voordelen die, in de ware betekenis van het woord, gezien mogen worden.

 • Nanotechnologie in de lakvoorbehandeling

  Rittal, een van de toonaangevende fabrikanten van schakelkasten, koestert nu grote verwachtingen van een voorbehandelingstechnologie die optimale prestaties tot in de kleinste details garandeert: de nanotechnologie. De innovatieve voorbehandeling met nanotechnologie biedt voordelen die, in de ware betekenis van het woord, gezien mogen worden:

  Hogere kwaliteit

  • Duidelijk verbeterde corrosiebescherming door een gesloten, anorganische laag met een hoge dichtheid waarin nanodeeltjes ingesloten zijn
  • Optimale hechting van de lak door vergroting van het oppervlak

  Minder schadelijk voor het milieu

  • vrij van fosfaten, oplosmiddelen en toxische zware metalen
  • Minder energieverbruik doordat bij het opbrengen geen verhitting nodig is

  Langere levensduur

  • Ook op lange termijn beter beschermde apparatuur
  • Aanzienlijk minder onderhoud

  Het opbrengen van de nanokeramische oppervlaktelaag op onze producten komt in de plaats van de gebruikelijke ijzerfosfatering.

  Als echte innovatie in de oppervlaktetechniek is dit een perfecte voorbehandeling voor oppervlakken van staal, zink en aluminium. Deze techniek zorgt voor een uiterst gelijkmatige laag met een aanzienlijk verbeterde corrosiebescherming van gelakte oppervlakken.