Winkelmandje

Rittal Belgium verwelkomt Stefan De Poorter

2019-10-08. Met de komst van de 49-jarige Stefan De Poorter begint het Rittal Service Team aan een nieuw hoofdstuk. Tijd voor een interview met de kersverse Service Manager uit het Oost-Vlaamse Berlare!

Dag Stefan, welkom bij Rittal Belgium! Wat mogen we van jou verwachten als Service Manager?

Ik zet mijn schouders onder de verdere uitbouw van de Service afdeling waarbij een goed klantencontact prioriteit krijgt. De focus ligt vooral op de verkoop en opvolging van onderhoudscontracten en de Rittal spare parts oplossingen over heel België. Daarnaast zal ik het Service Team aansturen.

Klinkt als een gevarieerd takenpakket. Ligt dit in lijn met jouw vorige werkervaring?

Mijn volledige loopbaan speelt zich af binnen het Service verhaal. Bij mijn laatste werkgever was ik als Service Leader verantwoordelijk voor een team van 10 technici. Ik begeef me dus op bekend terrein.

Je hebt dan ook affiniteit met de technische wereld veronderstel ik?

Ik heb een graduaat Marketing op zak maar mijn interesse ligt écht bij techniek. Daarom volgde ik later nog een opleiding elektronica. Via zelfstudie kon ik mijn kennis verder uitbreiden. Maar de grootste leerschool was voor mij de werkvloer en de geschoolde technici waarmee ik in contact kwam. Een zekere basisscholing is steeds nodig, maar affiniteit met het onderwerp en een leergierige houding in the field zijn naar mijn gevoel het allerbelangrijkste om de nodige knowhow te vergaren.

Wat spreekt jou aan in een carrière bij Rittal?

Stilstaan staat voor mij gelijk aan achteruitgaan en ik ben steeds op zoek naar de volgende stap. Wat niet wil zeggen dat ik een jobhopper ben. De kans om bij Rittal te werken, kwam dan ook eerder toevallig op mijn pad. Rittal is een gevestigde waarde in de markt; mijn interesse was gelijk gewekt en ik ben er dan ook voluit voor gegaan. Ik leerde het merk eerder kennen bij mijn eerste werkgever. Dat ik een B2C omgeving nu inruil voor B2B en opnieuw met techniek aan de slag kan, vind ik geweldig!

Je draait al een tijdje mee op de onderhoudsmarkt en bent als geen ander op de hoogte van de laatste trends. Welke toekomst zie je voor Service?

Techniek is constant in evolutie. Het is dan ook belangrijk om de markt in de gaten te houden. Momenteel scheert vooral het Industrie 4.0 concept hoge toppen. Dit is de evolutie waarbij industrie en nieuwe technologieën elkaar vinden en de weg vrijmaken voor smart factories: machines worden op een slimme wijze aan elkaar gekoppeld en wisselen constant informatie uit. Onderhoud is hierbij cruciaal omdat elke schakel van de productie een even vitale rol speelt.

De impact van onderhoud wordt soms onderschat. Maar wanneer dit verwaarloosd wordt, brengt het vaak onverwachte en hoge kosten met zich mee: onderdelen verslijten onopgemerkt of veroorzaken een plotse stilstand van de keten. Zo gaat niet alleen kostbare tijd verloren, maar ook productiemedewerkers ervaren bij downtime een zekere stress die best vermeden kan worden.

Predictive Maintenance zal dan ook meer en meer aan belang winnen. Door vb. de integratie van een IoT-interface in de Rittal koelaggregaten kunnen data geanalyseerd worden om proactief fouten op te sporen. Dit stelt de klant in staat om zijn productie met minder kosten te laten draaien.

Een boeiende evolutie. Wat wil je tot slot nog zeggen tegen onze klanten?

Dat ik voorstander ben van een eerlijke en open communicatie, zelfs bij minder positief nieuws. Ik wil in verbinding staan met de klant en vind het hierbij belangrijk dat het om tweerichtingsverkeer gaat: alle feedback is welkom! Zo vermijden we frustraties en kunnen we in de toekomst op elkaar blijven vertrouwen. Ik ben er ook rotsvast van overtuigd dat we met onze expertise de klant een meerwaarde kunnen bieden bij zijn dagelijkse activiteiten.

Dat is ongetwijfeld een zeer gewaardeerde insteek. Veel succes!

Graag een vrijblijvend gesprek met onze Service Manager?

Contacteer Stefan via +32(0)475 64 07 49 of depoorter.s@rittal.be.