Winkelmandje

Kabeldoorvoer – niet langer de achillespees van uw schakelkast

2020-04-29. Wanneer u de componenten in uw schakelkast wil beschermen tegen invloeden van buitenaf, zijn niet alleen de schakelkast en zijn beschermingsgraad belangrijk. Er lopen steeds kabels van en naar de apparatuur waarbij de plaats van de kabelinvoer kan uitgroeien tot de achillespees van de behuizing.

Kabelwartels vormen daarom een essentieel element voor een optimale afscherming.

Wanneer u de componenten in uw schakelkast wil beschermen tegen invloeden van buitenaf, zijn niet alleen de schakelkast en zijn beschermingsgraad belangrijk. Er lopen steeds kabels van en naar de apparatuur waarbij de plaats van de kabelinvoer kan uitgroeien tot de achillespees van de behuizing. Kabelwartels vormen daarom een essentieel element voor een optimale afscherming.

Of het nu gaat om voedings-, netwerk- of afgeschermde kabels: hoofddoel van de wartels is steeds een perfecte afdichting van de schakelkast. Daarnaast kunnen ze ook zorgen voor trekontlastingen en bij afgeschermde kabels lokken ze het gewenste EMC-gedrag uit. Maar welke kabelwartel is nu het meest geschikt voor welke toepassing? Voor een correcte keuze houdt u best rekening met de volgende criteria:

1. Omstandigheden outdoor

Gaat het om een opstelling die buiten staat? Dan is een UV-bestendige wartel soms de beste keuze. Dikwijls moet deze ook nog eens bestand zijn tegen regen, corrosieve producten en de meest extreme temperaturen. Al deze factoren hebben een invloed op het nodige materiaal en de dichtingen.

2. EMC-vereisten

EMC-kabelwartels zorgen voor de contactering van de afgeschermde kabel met de behuizing en de montageplaat. Zo worden ongewenste EMC-storingen voorkomen.

3. Risico op explosies

Installeert u de kabelwartel in een gasrijke of stoffige omgeving met een risico op explosies zoals een meelfabriek, olie- of boorplatform? Ga dan zeker na of de wartels uit het Ex-gamma ingezet kunnen worden. Deze explosiebestendige kabelwartels bestaan uit niet-geleidend materiaal en zijn voorzien van alle vereiste veiligheidscertificaten. Ze voldoen dan ook aan de strengere EN60079-0 norm.

4. Vereiste normen

Binnen de voedingsindustrie bieden de Hygienic Design wartels een welkome oplossing. Ze zijn grondig te reinigen door hun specifieke ontwerp en corrosiebestendige materialen. De gebruikte kunststoffen hebben een toegekende veiligheidsklasse volgens de UL94-norm zodat het brandgedrag gegarandeerd is. De IP code drukt uit in hoeverre de kabelwartel bescherming biedt tegen het binnendringen van stof en vocht.

5. Materiaaltype

Kunststof, messing, roestvast staal … Het juiste materiaal zorgt ervoor dat de kabelwartel in de meeste verschillende omstandigheden zijn functie kan uitvoeren. Zo blijven schakelkast en ingebouwde componenten in topconditie!

Het uitgebreide gamma Hummel kabelwartels biedt voor elke uitdaging een geschikte oplossing.