Rittal lanceert nieuwe push-in aderaansluitklemmen

2017-10-03. In besturings- en schakelkasten moeten kabels en draden vaak aangesloten worden op koperen rails. Dit kan nogal wat tijd in beslag nemen door het gebruik van schroefklemmen of vastgeschroefde aderaansluitklemmen. Met de nieuwe onderhoudsvrije aderaansluitklemmen mét push-in technologie biedt Rittal nu de snelste methode om geleiders eenvoudig en veilig op rails aan te sluiten.

Push-in klemmen hebben heel wat voordelen: aansluitingen kunnen eenvoudig gerealiseerd worden. Bovendien zijn de klemmen onderhoudsvrij en zijn ze toepasbaar bij verschillende draadtypes. Deze nieuwe ontwikkeling biedt kastenbouwers voortaan ook het voordeel van directe aansluiting van de bedrading op rails. De nieuwe push-in aderaansluitklemmen zijn verkrijgbaar in draadsecties van 0,5 tot 16 mm² en voor koperen rails met 5 en 10 mm dikte.

De push-in aderaansluitklemmen kunnen snel en eenvoudig op een rail worden bevestigd. Het gestripte uiteinde van de geleider wordt in de veerdrukklem geplugd. Meteen worden de voordelen merkbaar. Zo houdt een apart veermechanisme de klem stabiel op de rail. Daarnaast optimaliseert de veer de geleiding door het breken van oxidelagen die zich eventueel gevormd hebben op de rail. Het geïntegreerde contactblok zorgt voor een optimale contactdruk.

De tweede veer binnenin de klem verzekert het veilig vastklemmen. De veerdrukklem is geschikt voor het aansluiten van massieve, meeraderige en ultrasoon gelaste geleiders en voor fijndradige geleiders met adereindhulzen. Ook verbindingen met dubbele adereindhulzen kunnen in de veerdrukklem worden aangesloten.

Door middel van de veerdruktechnologie van de nieuwe push-in aderaansluitklem kunnen potentiële fouten, zoals een incorrecte contactdruk, een verkeerd aandraaimoment en het loskomen van klemmen vermeden worden. Het onderhoudsvrije design maakt het systeem betrouwbaar en beperkt de kosten van later onderhoudswerk.

De nieuwe aderaansluitklem is geschikt voor vele toepassingen, zoals bij de aansluiting van aardings- of nulgeleiders op rails. Kortsluitveilige spanningsaftakkingen van een CU-railsysteem vormen een ander toepassingsgebied. Een combinatie van meerdere aansluitklemmen kan ook gebruikt worden ter vervanging van verdelers of verdeelblokken.

Dankzij haar vele UL- en IEC-certificeringen wordt deze innovatie wereldwijd gebruikt. Diverse goedkeuringen maken de nieuwe aderaansluitklem ook uitermate geschikt voor maritieme en offshore toepassingen.